Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Actie Skeyes: allicht nog hele dag hinder op luchthaven

Actie Skeyes: allicht nog hele dag hinder op luchthaven

Het vliegverkeer in ons land beleeft alweer een zware dag door een actie van de luchtverkeersleiders bij Skeyes. Op Brussels Airport in Zaventem zijn al tientallen vluchten geschrapt en tot 13u was er geen luchtverkeer mogelijk. Het luchtruim is intussen weer open maar vermoedelijk zal er de hele dag nog hinder zijn voor de reizigers.

Vanmorgen was er tussen 9 en 13 uur gen luchtverkeer mogelijk in het door Skeyes gecontroleerde luchtruim. Op Brussels Airport in Zaventem en op de luchthaven van Charleroi werden meer dan honderd vertrekkende en aankomende vluchten geannuleerd. Ook na 13 uur blijven nog veel vluchten vertraagd. Brussels Airport verwacht dat de vertragingen de hele dag zullen aanslepen. Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, dat ook vandaag heel wat vluchten diende te schrappen, zegt intussen al vier miljoen euro schade te hebben geleden door de acties van de luchtverkeersleiders bij Skeyes en wil de som terugeisen via gerechtelijke weg. 

Volgens VRT wilde de directie bij Skeyes straks vanmorgen het vrijdag bereikte akkoord toelichten op een personeelsvergadering maar annuleerde ze deze omdat de luchtverkeersleiders er in groten getale heen wilden gaan om er hun ongenoegen te uiten over het akkoord. Dat werd immers enkel gedragen door de socialistische vakbond. 

Vakbondsman Kurt Callaerts (ACV) zei vanmorgen in een interview op Radio 1 dat ook na 13 uur acties mogelijk blijven:  “We willen er alles aan doen om dat te vermijden, maar het zal ook aan de directie zijn, hoe zij tegemoetkomt aan de verzuchtingen van het personeel." Volgens Callaerts zijn bij het ‘akkoord’ vrijdag een reeks zaken afgesproken die voor een meerderheid van de luchtverkeersleiders niet verteerbaar zijn.