image00007_sasbrug-nieuwe_brug.jpg

In afwachting van veilige oversteek, neemt Leeuw zelf maatregelen voor fietsverkeer

vrij 8 okt 2021

In Sint-Pieters-Leeuw worden de voorrangsregels voor fietsers aan de Sasbrug tijdelijk aangepast. Op termijn zijn er plannen voor een fiets-en voetgangersbrug, maar het gemeentebestuur wil daar niet op wachten en de veiligheid van zwakke weggebruikers nu al verbeteren. Oppositiepartij Groen! reageert hoogst verbaasd op de beslissing. 

Volgens plannen uit 2016 voorziet de Vlaamse Waterweg in de toekomst de huidige Sasbrug te vervangen door een ‘bananenbrug’, om Ruisbroek met de rest van Sint-Pieters-Leeuw te verbinden. Die brug zou 470 meter noordelijker dan de Sasbrug komen. De bestaande brug zou dan een fiets-en voetgangersbrug worden.

“De Vlaamse Waterweg nam recent een principiële beslissing om de gronden waar de nieuwe bananenbrug moet komen te onteigenen,” aldus burgemeester Jan Desmeth (N-VA). “Wat ons betreft kan er nu snel gestart worden met de aanleg van de bananenbrug en fietsoversteek.” De ingrepen zullen er onder meer voor zorgen dat de fietssnelweg geen gelijkgrondse kruising meer heeft met het gemotoriseerd verkeer.

Tot het zover is, neemt Desmeth zelf maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Aan de fietsoversteek in Lot komen er verkeerslichten. In Ruisbroek zullen fietsers voorrang moeten geven. “De haaientanden en omgekeerde driehoek die we zullen plaatsen, zullen dat duidelijk aangeven,” aldus schepen van Openbare Werken Bart Keymolen. “We zullen bovendien ook oranje borden plaatsen met ‘gewijzigde verkeerssituatie’.

Reactie Groen!
Oppositiepartij Groen! spreekt van een omgekeerde wereld. "Omdat automobilisten zich niet aan de verkeersregels kunnen houden, geven we hen opnieuw voorrang op de fietsers?," reageert gemeenteraadslid Jeroen Steeman. "De huidige situatie is er nog maar een paar weken, het is logisch dat sommige automobilisten nog moeten wennen aan de gewijzigde situatie. Maar daar zijn oplossingen voor," vindt hij. Steeman denkt aan het plaatsen van extra verkeersborden en het aanbrengen van extra ribbelstroken op de rijbaan.