Asse voert forse belastingverhoging door

din 29 jan 2019

De forse belastingverhoging in Asse is een feit. Meerderheidspartijen CD&V en N-VA kregen steun van Groen, andere oppositiepartijen ZellikRelegem-Volk en Anders stemden de plannen gisteravond tijdens de gemeenteraad weg. Volgens de oppositie levert de belastingverhoging Asse de komende legislatuur 26 miljoen euro op.

De verhoging maakt deel uit van een volledige belastinghervorming. Het aantal daalt van 45 naar 20. De belasting op kermissen en markten wordt afgeschaft, de milieutaks daalt en de huisvuilzak wordt goedkoper. Daartegenover voert Asse een verkavelingstaks in die projectontwikkelaars moet afschrikken, wordt aanvullende personenbelasting opgetrokken van 6 naar 6,9 procent en stijgen de opcentiemen voor onroerende voorheffing.

De oppositie berekende dat de belastingverhoging de Assenaar tussen de 200 en 500 per jaar zal kosten en de gemeente jaarlijks zo'n 4,4 miljoen euro oplevert. Volgens het gemeentebestuur is de belastingverhoging nodig omdat de gemeente Asse wil blijven investeren en het 3,5 miljoen euro misloopt door de federale taks-shift. 

" Alles afschuiven op die taks-shift is de Assenaar zand in de ogen strooien. De belastinghervorming levert Asse de komende jaren 26 miljoen euro op, acht keer meer dan de mislopen inkomsten. De gemeente zit zwaar in de portefuille van de burger, die zijn belastingen met bijna één vijfde ziet stijgen," zegt Erik Beunckens fractieleider van ZellikRelegem-Volk.