Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brecht wil druiventeelt nieuw leven inblazen

Brecht wil druiventeelt nieuw leven inblazen

Overijse is bekend voor zijn tafeldruiven, maar het aantal telers en ook het aantal druivenserres nam de laatste tientallen jaren sterk af. De 23-jarige landbouwer Brecht Fluyt wil daar verandering in brengen. Als alles goed gaat, start binnenkort de bouw van zijn serre. Die wordt meteen de grootste van de Druivenstreek. 

Aan dromen en ambitie geen gebrek bij Brecht. Hij wil het beroep van ‘serrist’ nieuw leven inblazen. “We zijn van plan om ons tuinbouwbedrijf uit te breiden met nog één hectare druiven onder glas”, zegt Brecht Fluyt. “De grootste serre van de streek is er vooral voor de rendabiliteit. Bepaalde investeringen die we moeten maken hebben een bepaald volume nodig. Daardoor is onze keuze gevallen op zo’n grote serre.”

Brecht hoopt dat de bouw van de serre eind dit jaar van start kan gaan zodat hij volgend voorjaar de druivelaars kan planten. In de serre komen de nieuwste technologische snufjes. “Klimaatcomputers, scherminstallatie en ook warmtekrachtkoppeling voor de verwarming. We gaan zelf onze elektriciteit produceren”, vervolgt Brecht, die bewust koos voor de boerenstiel. “Al van jongs af aan wou ik iets buiten doen. Ik ben dan begonnen met paarden. Ik ben nu al vier jaar landbouwer en krijg de opportuniteit om landbouwbedrijf voort te zetten en uit te breiden met druiven.”