herdenkingtreinramp.jpg

Buizingen herdenkt treinramp

zat 15 feb 2020

In Buizingen, deelgemeente van Halle, is vandaag de treinramp herdacht die precies 10 jaar geleden gebeurde. Bij een botsing tussen twee treinen vielen toen 19 doden en meer dan 150 gewonden.

Nu tien jaar geleden, op maandag 15 februari 2010, botste rond half negen ’s morgens de stoptrein van Leuven naar 's Gravenbrakel op de IC-trein van Quiévrain naar Luik op spoorlijn 96 tussen Halle en Buizingen.  Negentien mensen kwamen daarbij om. De herdenking van de ramp vond zaterdag plaats aan de gedenksteen voor de slachtoffers van de treinramp in Buizingen. Onder meer Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte en burgemeester Marc Snoeck legden bloemen neer. Ook heel wat familieleden van slachtoffers en leden van de hulpdiensten die die noodlottige dag ter plaatse kwamen, waren erbij.

Een vertegenwoordigster van de families van de slachtoffer nam ook het woord. Ze bedankte de hulpverleners die op 15 februari 2010 tussenkwamen bij de treinramp. Maar er er klonk ook zware kritiek op het feit dat spoorwegbeheerder Infrabel in beroep ging tegen het vonnis van de rechtbank. Die legde Infrabel en de NMBS elk een boete van 550.000 euro met uitstel op.  

Een verslag zie je maandag in ons nieuws.