Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Captatieverbod waterlopen grotendeels opgeheven

Captatieverbod waterlopen grotendeels opgeheven

Vandaag wordt het captatieverbod op waterlopen grotendeels opgeheven. Door de recente én voorspelde regen zijn de waterpeilen in onze provincie voldoende gestegen. Het verbod, dat gouverneur Lodewijk De Witte midden juli instelde, blijft wel nog van kracht voor waterlopen in het Dender- en Benedenscheldebekken.

Het captatieverbod kwam er na de beslissing van de Vlaamse Droogtecommissie om code oranje af te kondigen in verband met de droogte in Vlaanderen. De commissie vroeg toen alle provinciegouverneurs om een verbod in te stellen op het oppompen van water uit een waterloop op alle stroomgebieden van ecologisch kwetsbare waterlopen.

Dankzij de recente en nog voorspelde regen zijn de waterpeilen nu volgens de Droogtecommissie voldoende verbeterd en kan het verbod dus grotendeels worden opgeheven. Het blijft wel nog verboden om water op te pompen uit het Denderbekken (Herne en Galmaarden) en het Benedenscheldebekken (Londerzeel, Kapelle-Op-den-Bos). Omdat de grondwaterstanden historisch laag blijven, roept de Boerenbond op om spaarzaam om te gaan met water.