Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Crowdfunding voor kansarme moeders

Crowdfunding voor kansarme moeders

Boobs-'n-Burps, de borstvoedingswinkel in Dilbeek, heeft meer dan 15.000 euro ingezameld voor een sociaal doel. De winkel kocht met het bedrag kwalitatieve huurkolven aan die de komende 6 jaar gratis gebruikt kunnen worden door moeders die in kansarmoede leven. 
Jaarlijks worden er in ons land 125.000 kinderen geboren. 76% van de moeders start met borstvoeding, maar na 12 weken krijgt nog slechts 30% van de baby's moedermelk. Bij kansarme moeders zijn de cijfers nóg slechter en daar wil Boobs-'n-Burps, Belgiës grootste borstvoedingswinkel, iets aan doen. 
 
"We merken dat goede afkolfmachines van goede kwaliteit zeer duur zijn," vertelt zaakvoerder Roeline Ham. "We hebben die machines nu al, maar het kost twee euro per dag als je dat wil huren. Dat is dus niet bereikbaar voor mensen zonder budget. En ook mensen met minder budget willen borstvoeding geven, zouden dat ook moeten geven omwille van het belang van de gezondheid van de baby."
 
De Wereld gezondheidsorganisatie raadt immers aan dat iedere baby tot 6 maanden uitsluitend de borst krijgt. In moedermelk zitten onder meer belangrijke antistoffen die goed zijn voor het immuunsysteem. Om ook jonge mama's met minder budget een betere kans tot borstvoeding te geven, heeft de winkel een crowdfundingscampagne opgestart, waarbij mensen zelf mee konden investeren. Ook bekende namen als Tine Embrechts, An Lemmens en Mariane Devriese zetten hun schouders onder het project.
 
"We wilden 15.000 euro ophalen en we hebben er 16.000 opgehaald", zegt een tevreden Roeline Ham. "Nu hebben we met deze actie 12 kolven kunnen kopen. We hebben met Boobs-'n-Burps er vier bovenop gelegd, de leveranciers hebben er ook nog eens vier bovenop gelegd. Wat maakt dat we 12 kolven gedurende zes jaar permanent gratis aan kansarmen kunnen ter beschikking kunnen stellen."