Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

De start van een nieuw hoofdstuk voor het Beerselse huis van Herman Teirlinck

De start van een nieuw hoofdstuk voor het Beerselse huis van Herman Teirlinck

In Beersel is op de Uwenberg gisteren het gerestaureerde huis van schrijver Herman Teirlinck plechtig geopend. Het huis moet onder impuls van de vzw Het huis van Herman Teirlinck een ontmoetingsplek worden voor schrijvers, artiesten, lezers en wandelaars.

De Vlaamse N-VA-ministers Ben Weyts, Jan Jambon en Matthias Diependaele mochten gisterochtend samen met gedeputeerde voor Vlaams-Brabant Tom Dehaene (CD&V) de poorten van het gerestaureerde huis op de Uwenberg als eerste openen. Zij zorgden elk vanuit hun bevoegdheid voor financiële steun bij de bouw van de nieuwe polyvalente ruimte en de restauratie van de woning van de bekende schrijver Herman Teirlinck, die er woonde van 1936 tot aan zijn dood in 1967. “De rest van de centen vonden we bij bedrijven en mensen die ons en Herman Teirlinck een warm hart toedragen”, vertellen Hugo De Greef en Sigrid Bousset van de vzw Het huis van Herman Teirlinck. “Het is mooi om te zien hoe zowel de politiek als privémensen mee hun schouders hebben gezet onder dit project.”

Het bekende huis van Herman Teirlinck op de Uwenberg in Beersel is helemaal opgeknapt. “De volledige binnen- en buitenkant zijn gerestaureerd aan de hand van de originele plannen”, zegt Hugo De Greef. “De gevel is ook opnieuw wit, in plaats van het babyroze waar hij de laatste jaren in was gehuld. Nu rest ons nog alleen de tuin verder aan te leggen met de hulp van Natuurpunt.” Het huis moet een nieuw cultureel ijkpunt worden in de regio. “We gaan werken rond drie pijlers”, legt Sigrid Bousset uit. “Het huis zal een museum zijn rond het leven en werk van Teirlinck dat meer dan 50 dagen per jaar open is voor het publiek. Op de eerste verdieping is er ook een residentie voor schrijvers, die hier op deze prachtige plek inspiratie kunnen opdoen. En er zullen ook regelmatig culturele activiteiten georganiseerd worden.” Dat gebeurde al meteen gisteravond tijdens de opening voor het publiek. Onder meer Jan Decleir, Josse De Pauw en Jeroen Olyslaeghers brachten teksten van en over Herman Teirlinck.

Foto’s: Assia Bert

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

VIVA! Feestspecial Botanica Veltem

Bij tuincentrum Botanica uit Veltem kan je inspiratie opdoen voor de feestdagen op hun prachtige kerstmarkt.

VIVA! Wijnen: Op wijnuitstap met RINGtv

Van 3 tot 5 december vindt in Court-Saint-Etienne opnieuw het Salon Saint-Vincent du Vin et du Fromage plaats. Begin november trokken de kijkers van RINGtv naar een soortgelijke wijnbeurs in Spy. Voorts brengen we een bezoek aan het Domaine Viticole du Chenoy, het levende bewijs dat België...

VIVA! Feestspecial Valentino Schepdaal

Sinterklaas brengt een bezoek aan Valentino Chocolatier in Schepdaal. Hij ontdekt er hoe de chocoladen figuurtjes gemaakt worden.

NIEUWS 26/11/2021

Bekijk hier het nieuws van vrijdag 26 november.