asco_zaventem.jpg

Directie en vakbonden Asco bereiken akkoord over compensatie

maa 1 jul 2019

Bij Asco hebben directie en de vakbonden een overeenkomst gesloten over een compensatie voor de werknemers. Sinds 7 juni waren ze een tijdlang tijdelijk werkloos gesteld als gevolg van de cyberaanval met ransomware die het bedrijf trof.

Asco, een bedrijf dat vliegtuigonderdelen levert aan de grote vliegtuigbouwers, herstelt maar moeizaam van de cyberaanval door onbekenden. Hij is weliswaar onder controle maar het bedrijf is toch nog steeds niet 100 procent operationeel. Vakbondsman Paul Corbeel bevestigt dat vanaf vandaagi alle arbeiders terug aan het werk zijn. Nog een beperkt aantal bedienden uit ondersteunende diensten is werkloos tot en met dinsdag. In de drie andere vestigingen van het bedrijf in de VS, Duitsland en Canada is ondertussen iedereen weer aan het werk.

Een aantal taken in het bedrijf moeten nog steeds manueel worden uitgevoerd, terwijl dat voor de cyberaanval automatisch gebeurde. Om die reden en om de achterstand in leveringen aan klanten in te halen is het bedrijf op zoek naar de tijdelijke aanwerving van een 100-tal extra mensen zoals operatoren CNC, monteurs, controleurs en bedienden voor ondersteunende taken. "De directie vraagt van het personeel 100 procent flexibiliteit, het presteren van maximale overuren en ook te werken in de periode van de voorziene sluiting", aldus Corbeel.