Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dodehoekverklikker als eerbetoon aan overleden Sofie

Dodehoekverklikker als eerbetoon aan overleden Sofie

3 Medeleerlingen van Sofie De Ridder uit Eppegem ontwikkelden een speciaal apparaat om dodehoekongevallen te voorkomen. Ze doen dat als eerbetoon aan Sofie, het meisje dat in juni 2016 op haar fiets dodelijk werd aangereden door een vrachtwagen die haar niet gezien uit. Door het organiseren van een crowdfunding hoopt Els Dauwe, de moeder van één van de meisjes,  genoeg geld bijeen te krijgen om het apparaat te commercialiseren.   

De laatste schooldag van 2016 liep fataal af voor de toen 12-jarige Sofie De Ridde uit Eppegem. Ze was met haar fiets op weg naar school en reed op het fietspad van de Brusselsesteenweg, toen ze gegrepen werd door een vrachtwagen die afsloeg. De chauffeur had haar niet gezien omdat ze zich in zijn dode hoek bevond.

Drie medeleerlingen en vriendinnen van Sofie grepen vorig jaar een project rond zonne-energie voor de Solar Olympics aan om de 'SofAlert' te ontwikkelen. Dat is een apparaatje dat fietsers op hun bagagedrager moeten installeren. Sensoren registreren aan de linkerzijde wanneer je fiets in de dode hoek van een auto of vrachtwagen zit. Rijdt het voertuig te dichtbij, dan slaat het apparaat alarm met licht en geluid. Zo weet de fietser dat hij of zij zich in een gevarenzone bevindt.

De jury van de Solar Olympics was onder de indruk en bekroonde de uitvinding met de 'Gat in de Markt'-prijs. Eén van de ouders van de meisjes is intussen op zoek naar een bedrijf dat de 'SofAlert' wil commercialiseren. Els Dauwe, de moeder van één van de meisjes, start alvast een crowdfunding om het alarm ook effectief op de markt te kunnen brengen. 

Info www.detectintraffic.com