Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Droogte zorgt voor verbod onnodig verbruik leidingwater in 15 Vlaams-Brabantse gemeenten

Droogte zorgt voor verbod onnodig verbruik leidingwater in 15 Vlaams-Brabantse gemeenten

Vanaf maandag geldt er in vijftien gemeenten in onze regio een verbod op het onnodig gebruik van drinkwater. De provinciegouverneur vaardigde dat politiebesluit vanmiddag uit, omdat door de aanhoudende droogte en hoge temperaturen de vraag naar drinkwater sterk gestegen is en de bevoorrading onder druk staat.

Vijftien Vlaams-Brabantse gemeenten worden voor drinkwater bevoorraad vanuit zones die grotendeels in Oost-Vlaanderen liggen. De waterreserves van deze bevoorradingsgebieden staan onder druk en dus moet er zuinig worden omgegaan met water. Het politiebesluit geldt voor de gemeenten Affligem, Asse, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

Wat mag niet?
Concreet mag je tot nader order geen leidingwater gebruiken voor het besproeien van velden, binnenplaatsen, tuinen, daken, gevels, luifels en sportterreinen. Ook mogen straten en stoepen niet gereinigd worden en mag er geen water gebruikt worden voor het afspuiten van voertuigen. Zwembaden groter dan 100 liter mogen niet meer gevuld of bijgevuld worden.

Overtreders riskeren een geldboete van 26 tot 200 euro of een celstraf. Het verbod geldt tot nader orde. De mogelijke neerslag die voorspeld is, is niet voldoende.