Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Engie geeft gascentrale in Vilvoorde niet op

Engie geeft gascentrale in Vilvoorde niet op

Engie/Electrabel gaat een nieuwe vergunning aanvragen voor de bouw van een gascentrale in Vilvoorde. Vorige maand weigerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir nog de bouw van de gascentrale. Het dossier leidt tot politieke hoogspanning. 

De gascentrale is een belangrijk onderdeel van de federale plannen om de kerncentrales tegen 2025 te kunnen sluiten. Vorige maand weigerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de vergunning voor de bouw van de gascentrale in Vilvoorde. Volgens Demir zou de uitstoot van stikstof van de gascentrale te hoog zijn. Nochtans had Vilvoorde eerder een gunstig advies gekregen van de administratie. Engie/Electrabel laat weten dat het een nieuwe vergunning zal aanvragen.

Eerder liet het energiebedrijf in een brief aan de eerste minister Alexander De Croo al weten dat het de bouw van de centrale niet op wil geven. "We blijven vastberaden om dit project uit te voeren, met een zo klein mogelijke impact op het milieu", klonk het in de brief. “We willen dan ook zo snel mogelijk een nieuwe vergunningsaanvraag indienen en we hebben de steun nodig van de overheden om dit proces zo spoedig mogelijk te doorlopen."

Eenmaal de aanvraag is ingediend, is het in eerste instantie aan de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant om die nieuwe aanvraag te weigeren of goed te keuren.