Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ex-gangster legt bizarre verklaringen af over Bende van Nijvel

Ex-gangster legt bizarre verklaringen af over Bende van Nijvel

De Brusselse ex-gangster Alain Moussa heeft de voorbije dagen bizarre verklaringen afgelegd op sociale media. Daarin wijst hij zijn oude kompanen Philippe De Staercke en Dominique Salesse aan als leden van de Bende van Nijvel. Bij hun overvallen kwamen in onze regio acht mensen om het leven. Philippe De Staercke lacht de aantijgingen weg.

Het federale parket voerde vanochtend onder meer een huiszoeking uit in Asse na de verklaringen van Moussa. "Een tweede huiszoeking was in Ganshoren. Bij deze interventies zijn een handvuurwapen, verschillende mobiele telefoons en computermateriaal in beslag genomen", meldt het federaal parket. "Twee personen werden aangehouden voor verhoor." Het federaal parket wil niet kwijt of het Moussa is die werd aangehouden.

De Staercke en Salesse maakten deel uit van de Bende van Baasrode, die in de jaren ’80 bekend stond om hun zwaarbewapende overvallen die met militaire precisie uitgevoerd werden. De bende wordt in onze regio gelinkt aan overvallen in Steenhuffel, Londerzeel, Ternat, Mollem en Dilbeek. In 1987 werden ze veroordeeld tot 20 jaar cel.

Omdat de modus operandi van de Bende van Baasrode lijkt op die van de Bende van Nijvel, kwamen De Staercke en Salesse eerder al in het vizier van speurders. De Staercke is de enige die ooit in verdenking werd gesteld voor de overvallen van de Bende van Nijvel. Die beschuldigingen werden wegens gebrek aan bewijs ingetrokken in 2001, het jaar dat hij vrijkwam.

De Staercke zou ook enkele uren voor de overval op de Delhaize in Aalst zou gezien zijn in het warenhuis. Bij die overval vielen acht doden. De Bende van Nijvel zaaide in de jaren '80 ook in onze regio dood en verderf: vijf mensen werden gedood de overval op de Delhaize in Overijse, één bij de overval op de Colruyt in Halle, één bij de overval op de Delhaize in Beersel en één bij de overval op restaurant Auberge du Chevalier, ook in Beersel. De daders werden nooit gevonden.