Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geen examens in Halse Heilig-Hart & College

Geen examens in Halse Heilig-Hart & College

In het Heilig-Hart & College in Halle zijn er dit jaar geen examens. Examens afnemen is organisatorisch te complex, zegt de directie. Al betekent dat niet dat iedereen zomaar over mag.

 

Bij de directie van het Heilig-Hart&College in Halle is het alle hens aan dek om alles klaar te krijgen voor 15 mei. Dan komen de laatstejaars opnieuw een of twee dagen per week naar school - mét mondmasker. Overal moet bewegwijzering komen en voldoende personeel om alles in goede banen te leiden. Liters ontsmettingsmiddel zijn al aangerukt. En eens de lessen begonnen zijn, zal er ook weinig tijd overblijven om alle leerstof gezien te krijgen. “We hebben daarom beslist om geen examens in te richten voor al onze leerlingen. Ten dele omdat er praktische bezwaren zijn”, zegt algemeen directeur Lander Van Medegael. “Het is zeer moeilijk om examens te organiseren voor enerzijds leerlingen die niet naar school mogen komen, en anderzijds leerlingen die maar in groepjes van 10 tot 14 leerlingen naar school mogen komen. Een examen impliceert dat je een vrij groot deel van de leerstof in één keer wil evalueren. Dat wil zeggen dat je daar ruim tijd voor moet voorzien. Onze leerlingen van het laatste jaar, 6ASO, mogen maar 1 dag per week naar school komen. Dan ga je eigenlijk die lestijd, die nu zo belangrijk is, gaan gebruiken om lange examens te organiseren.”

Maar de leerlingen die denken dat daarmee de zomervakantie nu al is ingezet, zijn eraan voor de moeite. “Het feit dat er geen examens zijn, betekent voor alle duidelijkheid niet dat alle leerlingen automatisch een A-attest krijgen”, waarschuwt Van Medegael. “Wij zullen op het einde van het schooljaar ook nog klassenraden organiseren, waarbij we aan de leerkrachten vragen om een zo volledig mogelijk beeld van die leerling te bekijken en mee te nemen in het verhaal. We hebben meer dan genoeg materiaal om daar een correct beeld te vormen.” De dagelijkse evaluaties en toetsen bijvoorbeeld, en die gaan gewoon online door. “We willen daarom de leerlingen het volgende op het hart drukken: gebruik de kansen die je nú nog krijgt om alles recht te trekken wat je recht kan trekken. We hebben nu nog twee maanden de tijd om het onderste uit de kan te halen. De leerkrachten zullen hun uiterste best doen om de leerlingen kansen te geven om te tonen wat ze waard zijn. Alleen zal het niet via examens gebeuren, maar via de online- en livelessen.”

Foto: Heilig-Hart & College