knipsel.jpeg

'Geland in de Rand' samen met nieuwe inwoners Ternat achter het fornuis

woe 12 dec 2018
In ‘Geland in de Rand’ volgt RINGtv iedere woensdagavond mensen die vanuit het buitenland in De Vlaamse Rand zijn komen wonen en volop bezig zijn met zich te integreren en Nederlands te leren. Vandaag zijn we te gast in Ternat, daar organiseert de integratiedienst twee keer per maand een praatcafé waar instromers Nederlands oefenen. Ze krijgen daarbij de hulp van vrijwilligers uit Ternat. De avond is speciaal want één keer per jaar is er een kook- en eetavond waarop alle deelnemers en alle vrijwilligers zijn uitgenodigd. Het zijn de nieuwe Ternattenaren die het eten klaarmaken. 

Plaats van afspraak is cultuurcentrum De Ploter. Daar verzamelen de nieuwe inwoners en de vele vrijwilligers. Veel mensen hebben thuis eten klaargemaakt en ze hebben dat meegebracht naar de bijeenkomst. 

Fri De Keyser is de integratiecoördinator en de drijvende kracht achter het praatcafé, waar onder meer gewerkt wordt met verschillende spelvormen. De deelnemers komen van overal in de wereld en ze zijn erg gemotiveerd om de Nederlandse taal te leren. Ze willen dat doen door in het dagelijkse leven te oefenen, ook al is dat niet altijd even evident, bijvoorbeeld omdat de mensen vaak dialect praten....

Het praatcafé bestaat intussen al 5 jaar en in die tijd kwamen er 100 instromers over de vloer. De groep met vrijwilligers uit Ternat bestaat uit 20 mensen tussen 20 en 60 jaar oud.