De gemeente Zemst zet alles op alles om de ouders die getroffen zijn door de sluiting van de kinderdagverblijven van Mippie en Moppie. Bij het lokaal loket Kinderopvang kwamen al een 80-tal vragen voor een opvangplaats binnen. “Agentschap Opgroeien kijkt nu eerste in welke bestaande kinderopvangen nog ruimte is om vervangcapaciteit te creëren. Zij geven extra middelen zodat er daar dan extra plaatsen kunnen komen, al hebben ze uiteraard ook de nodige kinderbegeleiders nodig”, zegt schepen van Kinderopvang Kathleen Goovaerts.

Dat wordt een moeilijke zoektocht, want het gaat om een knelpuntberoep. De gemeente kan ook niet zomaar de kinderverzorgsters van Mippie en Moppie overnemen. “Ik heb die vraag gesteld aan Agentschap Opgroeien, maar heb nog geen definitief antwoord gekregen”, zegt Goovaerts. “Die mensen zijn bovendien ook betrokken in het onderzoek. Als er kinderverzorgsters zijn die zich willen aanbieden, heel graag uiteraard.”

Ondertussen ontstond bij sommige ouders het idee om zelf voor opvang te zorgen, maar dat wordt hen afgeraden. “Ouders mogen zich wel verenigen, maar dat wordt dan beschouwd als mekaar helpen in de privésfeer. Dat zal nooit als professionele kinderopvang aanzien worden en daar kunnen wij als gemeente geen verantwoordelijkheid in nemen, net als het Agentschap Ontgroeien."