Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gemeentehuis Dilbeek krijgt als eerste monument nieuw herkenningsteken

Gemeentehuis Dilbeek krijgt als eerste monument nieuw herkenningsteken

Het gemeentehuis van Dilbeek heeft als eerste gebouw in Vlaanderen het nieuwe herkenningsteken voor beschermde monumenten gekregen. Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kwam het vanmorgen persoonlijk ophangen. Hij liet een nieuw teken ontwerpen omdat het oude niet meer mocht gebruikt worden. 

Het kasteel de Viron, want zo heet het gemeentehuis van Dilbeek, was al een beschermd monument. Vroeger hing hier een blauw schild dat duidelijk maakte dat dit een beschermd monument is.

“Maar we mogen dat niet meer gebruiken van het comité van het verdrag van Den Haag. Dat blauwe schild is alleen voorbehouden voor die monumenten die echt erkend zijn door dat comité en die in tijden van conflict of oorlog een absolute bescherming moeten genieten”, dat verduidelijkte vanmorgen Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois

Vlaanderen liet daarom samen met Nederland een nieuw herkenningsteken maken. Dat wordt nu opgehangen aan de meer dan 11.000 beschermde monumenten in Vlaanderen.