Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Groen licht voor renovatie von Karman Instituut

Groen licht voor renovatie von Karman Instituut

De federale overheid trekt de komende twee jaar 11 miljoen euro uit voor de renovatie van het von Karman Instituut in Sint-Genesius-Rode. Het geld wordt gebruikt om het onderzoekscentrum te moderniseren en uit te breiden. Dat is nodig want het centrum wordt stilaan te klein. Jaarlijks leidt het von Karman Instituut, gespecialiseerd in onderzoek naar vloeistofdynamica, 180 studenten op van over de hele wereld.

In het onderzoekscentrum wordt onder meer gewerkt aan milieuvriendelijkere motoren voor de lucht- en ruimtevaart en andere duurzame ontwikkelingen. Maar de gebouwen in Sint-Genesius-Rode voldoen niet meer aan de huidige energienormen. De federale overheid trekt daarom de komende twee jaar 11 miljoen euro uit voor een grondige renovatie. Dag bedrag komt bovenop de al eerder goedgekeurde sommen, samen goed voor zo’n 25 miljoen euro. 

“De federale overheid wil uitmuntend wetenschappelijk onderzoek in ons land ondersteunen”, zegt Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine. “Het von Karman Instituut is een belangrijke speler op het gebied van vloeistofdynamica, met toepassingen in technologieën om de opwarming van de aarde te bestrijden. Het is een belangrijk instrument in dienst van de Belgische en internationale industrie.”

Het von Karman Instituut ziet uitbreidingsmogelijkheden op de gronden van het vlakbij gelegen in verval geraakte ontspanningscentrum Marcel Malderez. Daar moeten onder meer leslokalen en de administratie komen. Het onderzoekscentrum hoopt in 2022 de werken te kunnen starten. Tegen 2026 moet alles afgerond zijn.