Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hennepplantage die isolatiemateriaal en bier moest opleveren flopt

Hennepplantage die isolatiemateriaal en bier moest opleveren flopt

Met veel bravoure werden in juni 1,5 miljoen hennepplanten gezaaid op de voormalige site van Akzo Nobel aan de Leuvensesteenweg in Vilvoorde. Eens de planten volgroeid waren, zouden ze geoogst worden voor het maken van een natuurlijk isolatiemateriaal en het brouwen van een biertje. Maar dat is nooit gebeurd, want de oogst van de planten is volledig mislukt. Al stond dat misschien al in de sterren geschreven, blijkt nu.

Op de Akzo Nobel-site bouwt een projectontwikkelaar binnenkort nieuwe woningen. In afwachting van dat nieuwe woonproject ‘De Perken’ kreeg het terrein een tijdelijke invulling: een weide met 1,5 miljoen hennepplanten. Studies tonen aan dat er van de oogst natuurlijk isolatiemateriaal gemaakt kan worden, ideaal dus voor een nieuwbouwproject. De bloemen van de plant zouden gebruikt worden voor het brouwen van een bier.

Maar navraag van onze redactie leert dat er noch isolatiemateriaal noch bier op komst is, omdat de oogst van de planten mislukt is.  Op onze vraag vroeg burgemeester Hans Bonte (Vooruit) aan Exie, het bedrijf dat de plantage aanlegde, hoe dat kwam. Hij kreeg vier redenen opgesomd: Allereerst is het zaad te laat op het seizoen ingezaaid. Ook werd de grond niet bemest en bleek de oude industriegrond erg arm te zijn. Tot slot waren de weersomstandigheden niet gunstig. 

Exie benadrukt dat op andere locaties de oogst wel al tot successen leidde. Intussen beraadt de stad Vilvoorde zich of er nog een tweede poging gewaagd wordt om de site tijdelijk te vergroenen. De bouw van De Perken is nog niet voor meteen. Er moet nog een omgevingsvergunning uitgereikt worden.

Foto: Mathieu Hendrickx van materialenproducent Exie geeft in ons nieuws meer uitleg.