teirlinck.jpg

Herman Teirlinckhuis Beersel te koop vanaf maart

maa 9 feb 2015

Volgende maand wordt het Herman Teirlinckhuis effectief te koop gesteld. Dat antwoordde Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Willy Segers.

Tot eind 2013 deed het huis dienst als museum gewijd aan de bekende schrijver en toneelauteur Herman Teirlinck. Maar uit besparingsoverwegingen besliste de gemeente Beersel om het museum te sluiten en te verkopen.  Intussen besliste Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, om het huis te beschermen. Door de bescherming mag het Teirlinckhuis niet afgebroken worden en mogen aanpassingen enkel onder strenge voorwaarden.

De gemeente Beersel zal voorrang geven aan een koper die het huis een culturele bestemming geeft. “Een logische keuze,” vindt Segers, “we vinden het belangrijk dat de culturele erfenis van iemand als Teirlinck opnieuw een duidelijke plaats krijgt in het huis.” Eerstdaags wordt de verkoop geafficheerd, de gemeente wacht enkel nog op het schattingsverslag.

De collectie blijft wel eigendom van de gemeente Beersel en werd al ondergebracht in het Letterhuis. De erfgenamen van Teirlinck kregen ook al hun stukken terug, nadat het Letterenhuis het belangrijke brievenboek digitaliseerde.