weyts.png

'Het jaagpad is er voor iedereen'

zon 12 apr 2015
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft in Sint-Pieters-Leeuw, langs het kanaal naar Charleroi, de aftrap gegegeven van 'Het jaagpad is er voor iedereen', een campagne van de waterwegbeheerders De Scheepvaart en Zeekanaal.
 

 
In Vlaanderen ligt er meer dan 2000 km jaagpad langs de kanalen en rivieren. Ze werden oorspronkelijk aangelegd om schepen langs de kant te kunnen voortslepen. Nu worden ze door waterwegenbeheerders gebruikt als dienstweg voor het onderhoud en exploitatie van de waterwegen, wandelaars, fietsers, skateboarders, rolschaatsers en bromfietsers. Met de sensibiliseringscampagne 'Het jaagpad is ver voor iedereen' willen de waterwegbeheerders wijzen op de kwaliteiten van die jaagpaden, maar ook op de verkeersregels die er gelden.
 
Jaagpaden zijn tegenwoordig niet alleen recreatieve wegen, maar worden ook steeds vaker gebruikt als snelle, veilige en autoluwe fietsverbindingen naar school of het werk. Het jaagpad is zelfs toegankelijk voor sommige automobilisten, zoals mindervalide hengelaars, aannemers van waterwegbeheerders, bedrijven die activiteiten op en langs het water organiseren, actieve schippers, enzovoort. Zij moeten wel eerst een vergunning vragen.
 
De maximale snelheid voor alle weggebruikers is er 30 km per uur. Maar het is cruciaal dat iedereen zich aan de verkeersregels houdt, vindt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. 'Hoffelijkheid en respect voor elkaar is belangrijk, zeker op drukke jaagpaden', aldus Weyts. Hij wees er ook op dat de Vlaamse overheid de jaagpaden maximaal wil inschakelen in fietsnetwerken, zoals het fiets-GEN van en naar Brussel.