Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hevig debat over Uplace in Vlaams Parlement

Hevig debat over Uplace in Vlaams Parlement

In het Vlaams parlement werd hevig gedebatteerd over het winkelcomplex Uplace in Machelen. Het debat werd even onderbroken door een bommelding. 

Geen meerderheid in de samenleving, zegt oppositie

Volgens Hermes Sanctorum (Groen) heeft Uplace geen meerderheid in de samenleving en ook niet in het parlement. Sp.a-voorzitter Tobback mist nog altijd één goeie reden waarom dit project met al die negatieve effecten ook maar één jota zou bijdragen aan de maatschappij.

Partijgenote Katia Segers uit Liedekerke stelt zich vooral vragen bij de studies die de overheid liet uitvoeren: “De Vlaamse Regering heeft op 13 juni groen licht gegeven voor Uplace en baseert zich op een studie gemaakt door Antea. Dat is zeker en vast een goed onderzoeksbureau maar dat is ook het bureau dat partner is van Uplace. Daardoor wordt er een schijn van partijdigheid opgewekt en die willen we op zijn minst uitgeklaard zien”, aldus Segers

N-VA hekelt hypocresie

De N-VA hekelde de houding van de oppositie : “De graad van hypocrisie die hier bestaat, is ongezien”. Hij voegde er fijntjes aan toe dat Sp.a en Groen in Machelen het project wel steunen.

Ook twijfels bij CD&V en Open VLD

Ook enkele CD&V’ers hebben blijkbaar hun twijfels over Uplace. Onder meer minister Schauvlieghe zei in een gesprek met Villa Politica dat ze persoonlijk geen voorstander is van grote winkelcentra. Ook CD&V-fractieleider Van den Heuvel uitte zich niet erg enthousiast over Uplace in gesprek met Villa Politica. Maar in het parlement benadrukte hij nadien dat de engagementen die zijn aangegaan, ook nagekomen moeten worden.

Jo De Ro (Open VLD) benadrukte in gesprek met RINGtv dat de mobiliteit enorm verslechterd is. Bovendien voorspellen de nieuwe bevolkingscijfers van de Vlaamse regering een groei van 60.000 inwoners in de Rand tegen 2030. Dus als we niet ingrijpen komt het niet goed met de mobiliteit”, aldus De Ro.