Irina De Knop uit Lennik kampioen verkiezingsuitgaven

9 jaar geleden

Tijdens de verkiezingscampagne van 2014 gaf N-VA van alle Vlaamse partijen het meeste geld uit. Dat berekende Vives, het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving. Van alle politici deed Irina De Knop uit Lennik, die kandidaat was voor het Vlaams Parlement voor Open VLD, de grootste persoonlijke uitgave.

De moeder van alle verkiezingen kostte voor de Vlaamse partijen maar liefst 20.651.511 euro. De kosten lagen beduidend hoger dan die van alle vorige verkiezingen sinds 2003, omdat de drie verkiezingen samenvielen. N-VA is koploper en spendeerde 4,5 miljoen euro. Op de tweede en derde stek staan CD&V en Open VLD met zo'n 4,2 miljoen euro.

Als we naar de persoonlijke verkiezingsuitgaven kijken, staan 3 regiogenoten in de top-10. Lenniks burgemeester Irina De Knop, die Open VLD-kandidaat voor het Vlaams parlement was, gaf het meeste uit Zij betaalde 27.101 euro voor haar campagne. Eric Van Rompuy, CD&V-kandidaat voor de Kamer uit Zaventem, staat op de derde plaats met 22.470 euro. Jo De Ro, Open VLD-kandidaat voor het Vlaams parlement uit Vilvoorde, staat zevende  met 21.278 euro. De meeste kandidaten in deze lijst stonden op een strijdplaats. Irina De Knop relativeert echter de cijfers van Vives.  Uiteindelijk raakte ze niet verkozen.  Toch heeft ze geen spijt van alle persoonlijke uitgaven.