De Museumtuin in Gaasbeek

Museumtuin in Gaasbeek ontvangt delegatie uit Versailles: "Leifruit laten erkennen als werelderfgoed”

din 9 apr

Hoog bezoek vandaag in de museumtuin van Gaasbeek, een delegatie heeft speciaal de oversteek gemaakt vanuit Versailles om te zien hoe ze in Lennik het leifruit snoeien. Dat is opmerkelijk want Versailles was jarenlang de toonaangevende instantie op dat vlak. Samen willen ze ook het leifruit laten erkennen tot werelderfgoed.

Een delegatie uit Frankrijk die verschillende tuinen vertegenwoordigt, waaronder die van Versailles, keek vandaag hun ogen uit in de museumtuin van Gaasbeek. “Er zijn maar weinig tuinen in Europa die het snoeien van fruitbomen zo goed in stand houden als die hier in Gaasbeek”, zegt Alexandra Bonnet van l’École du paysage de Versailles. “De mensen die dit uitoefenen, hebben een bepaalde fierheid om dit te doen. Het is erfgoed. Want al die bomen vragen veel onderhoud en doorgaans gaat dat onderhoud niet alleen. Mensen ontmoeten elkaar, dus het is ook een sociale kwestie”, vult Michel Schlosser van Amis du Potager du Roi aan.

Ze zijn hier niet alleen om het mooie leifruit te bewonderen. De Franse delegatie wil namelijk ook samen met de museumtuin van Gaasbeek, het leifruit door UNESCO laten erkennen als werelderfgoed. “Dat zou alvast heel wat extra bezoekers opleveren”, zegt Marcel Vossen, de bezieler van de museumtuin. “Lange tijd werd het als iets aristocratisch beschouwd dat alleen voorbehouden was voor kastelen. Maar niets is minder waar. Heel wat Franse steden planten fruitbomen volgens de manier die we hier zien omdat er in de steden weinig plaats is”, besluit Schlosser.

De maand april staat gelijk aan de bloesemmaand en daar doet ook de museumtuin aan mee. Deze zondag openen ze daarom uitzonderlijk hun deuren voor het grote publiek. Zo zal je onder meer witte en roze bloesems kunnen ontdekken.