jeugdhuis_blos_merlijn.jpg

Jeugdhuis en culturele vereniging Wezembeek zien voortbestaan bedreigd

maa 11 jul 2022

In Wezembeek-Oppem trekken jeugdhuis Merlijn en vzw Blos aan de alarmbel. Door een nieuw gemeentelijk reglement moeten ze voortaan huurgeld betalen om gebruik te maken van hun vaste stek. Bovendien zal de gemeente dat gemeentelijk pand aan de Kerkhofstraat ook verhuren aan andere verenigingen.

 

Het gemeentelijk gebouw Merlijn werd begin jaren ’90 speciaal voor het gelijknamige jeugdhuis neergepoot. Een zevental jaar geleden werd het ook de thuishaven voor vzw Blos, een vereniging die culturele activiteiten aanbiedt voor jong en oud. “Beide vzw’s bewezen met hun gebundelde krachten meermaals dat ze iedere activiteit tot een groot succes konden maken,” stellen voorzitter Bé Fraiture van Merlijn en Kim De Gezelle van Blos. De vzw’s tellen respectievelijk zo’n 60 en 110 leden.

De goedkeuring van het verhuurreglement slaat dan ook in als een bom. “Er was geen overleg, laat staan dat er ons alternatieven zijn geboden,” klinkt het. Vzw Blos berekende dat het voortaan jaarlijks zo’n 7.000 euro huurgeld zal moeten betalen. “Dat betekent dat wij ons inschrijvingsgeld met een derde moeten verhogen en dan komen we er nog niet.” De organisatie diende alvast een klacht in bij de Cultuurpactcommissie, omdat een gemeente verplicht is om een cultuurvereniging een lokaal ter beschikking te stellen.

Reactie gemeente
“De reden voor het nieuwe reglement is dat wij geen gemeentelijke feestzaal meer hebben,” licht burgemeester Frédéric Petit (LB-Union) toe. Merlijn beschikt wel over een feestzaal. Volgens Petit gaat het ook het gelijkheidsprincipe. “Andere verenigingen betalen wel huur voor het gebruik van gemeentelijke infrastructuur. Dus kan iedereen nu gebruik maken van Merlijn, maar zal daarvoor huur betaald moeten worden.” Petit zegt dat hij binnenkort met beide vzw’s rond de tafel zit.