Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kraker in Vilvoorde raakt gewond bij woningbrand

Kraker in Vilvoorde raakt gewond bij woningbrand

Gisteren is er bij een brand in een leegstaande woning van de sociale huisvestingsmaatschappij Inter-Vilvoordse een gewonde gevallen. Het gaat om een dakloze die het pand gekraakt had. 

De brandweer van Vilvoorde kreeg zondagochtend rond 10 uur een oproep voor een brand in een leegstaande woning van de huisvestingsmaatschappij Inter-Vilvoordse in de Vlierkensstraat.

De oorzaak was een vuurtje dat een kraker had aangestoken om zich te verwarmen. De brandweer kon het vuur snel blussen, maar de man moest naar het ziekenhuis voor een CO-vergiftiging. “Het is een pijnlijk en schrijnend voorbeeld hoe wij hier in Vilvoorde met de daklozenproblematiek te maken hebben”, zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde. “Elke week zijn er wel een paar meldingen van woningen die in onze stad gekraakt worden. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die er een soort eigen clubhuis van maken, maar dus ook om daklozen die geen ander onderkomen hebben”, aldus Bonte. 

Bonte vindt het dan ook schrijnend dat er onvoldoende middelen zijn van de Vlaamse overheid voor de renovatie van sociale woongelegenheden. “Er is momenteel een wachtlijst van enkele honderden gezinnen, terwijl er meer dan 100 woongelegenheden leeg staan omdat ze eerst moeten gerenoveerd worden om aan de Vlaamse normen te voldoen”, verduidelijkt Bonte. Vlaanderen co-financiert die renovatie maar daar is voorlopig geen geld voor. Ook de stad zelf heeft onvoldoende middelen om de renovatie op eigen houtje te voltooien. De woning in de Vlierkensstraat is inmiddels verzegeld door de politie. 

Over de daklozenproblematiek van Vilvoorde maakte RINGtv vorig jaar de documentaire 'Geen Thuis'.