Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Lambiekproducenten klaar voor Toer de Geuze

Lambiekproducenten klaar voor Toer de Geuze

Dit weekend gooien lambiekproducenten uit de Zennevallei en het Pajottenland hun deuren open tijdens Toer de Geuze. Het is van 2019 dat de openbrouwerijendag georganiseerd werd. In aanloop naar Toer de Geuze stelt Brouwerij Lindemans in Vlezenbeek een speciale editie van hun lambiekbier voor: de Cuvée Francisca, vernoemd naar de mater familia van de brouwersfamilie. Ook HORAL, de organisator van de Toer de Geuze, brengt een speciale editie lambiekbier op de markt.

Precies 200 jaar geleden stapte brouwersdochter Francisca Vandersmissen in het huwelijksbootje met Joost Frans Lindemans. Daarmee maakte het landbouwersgeslacht Lindemans zijn intrede in de bierwereld. 200 jaar na datum wordt nog altijd bier gebrouwen op de plek waar Francisca en Joost woonden. “Als eerbetoon hebben we een speciale blend gemaakt, een mengeling van vier jaar oude lambiek en jonge lambiek uit 2014”, meldt de brouwerij. “Daarna hergistte de Cuvée Francisca een jaar op fles. In totaal zijn 25.000 flessen afgevuld.”

De brouwerij verwacht dat de beperkte oplage snel uitverkocht zal zijn. Lindemans is ook één van de trekpleisters van Toer de Geuze. Het is al de dertiende keer dat de leden van de Hoge Raad voor Ambachtelijke lambiekbieren hun deuren openen. Voor het 25-jarig bestaan van HORAL wordt ook een bijzondere oude geuze gemaakt: de HORAL Megablend 2022. Voor het bier worden oude en jonge lambiek van maar liefst 11 producenten met elkaar vermengd. Er komen zo’n 29.000 flessen van op de markt.

“Deelnemers aan de Toer de Geuze zullen de Megablend 2022 al kunnen proeven bij alle deelnemende brouwerijen en stekerijen. Vanaf maandag zijn de flessen ook verkrijgbaar bij de gespecialiseerde bierhandels”, aldus Horal.