Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Mantelzorger Maurits: “Ik ben zelf een krakende kar, maar blijf voor mijn vrouw zorgen zolang ik kan”

Mantelzorger Maurits: “Ik ben zelf een krakende kar, maar blijf voor mijn vrouw zorgen zolang ik kan”

Vandaag is het de 'Dag van de mantelzorger', De dag vestigt de aandacht op de betekenis van mantelzorg voor gebruikers en voor de samenleving. Want zorg voor een familielid, is geen eenvoudige combinatie maar toch slaagt de 79-jarige Maurits Verhoeven uit Elewijt erin. Zijn vrouw heeft dementie waardoor ze extra zorgen nodig heeft.

Iedere dag opnieuw zorgt Maurits voor zijn 82-jarige hulpbehoevende vrouw die met dementie kampt en vooral motorische problemen heeft aan de elleboog. Ze werd daarvoor onlangs nog geopereerd. Mantelzorgers zorgen ervoor dat hulpbehoevende mensen langer thuis kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving. Maar ook voor Maurits is de cominatie niet simpel.“Ik heb zelf leukemie en huidkanker en ben geopereerd aan prostaatkanker geopereerd. Ik ben ook bijna hulpbehoevend, maar zorg in de mate van het mogelijke voor mijn vrouw. Ik krijg ook wel hulp van verpleegsters en poetsvrouw”, zegt Maurits.

De Elewijtenaar doet de was en de plas, doet boodschappen en verzorgt zijn vrouw. “Ik ben zelf een krakende kar en heb heel wat kwaaltjes gehad, maar ik wil voor haar zorgen zolang ik kan”, zegt Maurits, die vindt dat er tijdens de voorbije coronacrisis te weinig aandacht voor hen is geweest. “Over mantelzorgers werd weinig gepraat. Alle aandacht ging naar het virus, terwijl wij ook onze noden hebben.”