school_leerlingen.jpg

Nederlandstaligen krijgen geen voorrang in scholen Vlaamse Rand

vrij 8 maa 2019

Nederlandstaligen krijgen dan toch geen voorrang als ze hun kind willen inschrijven in een school in de Vlaamse Rand. Het idee dat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vorig jaar had, blijkt juridisch onhaalbaar. Dat meldt BRUZZ.

De Vlaamse regering besloot in september te onderzoeken of scholen in de rand rond Brussel een bepaald percentage leerlingen met minstens één Nederlandstalige ouder voorrang mocht geven bij de inschrijving van leerlingen. Crevits wou met die maatregel de druk weghalen van scholen in de Vlaamse Rand. Die zijn namelijk in trek van anderstalige ouders uit Brussel en de Rand die hun kinderen in een Nederlandstalige school willen inschrijven.

Uit cijfers van de Vlaamse overheid blijkt dat de helft van de leerlingen in de Rand thuis niet-Nederlandstalig is. In sommige scholen is dat nog veel meer. RINGtv trok vorig jaar naar een lagere school in Machelen waar meer dan 90% van de leerlingen een andere thuistaal heeft. Uit een enquete van Het Nieuwsblad geeft twee op de drie leerkrachten aan dat het onderwijsniveau lijdt onder de situatie.

Daarnaast groeit de bevolking in de Rand ook, wat ook de nodige capaciteitsproblemen met zich meebrengt. Om die redenen wou Crevits een voorrangsregel invoeren. Maar het juridisch advies dat minister Crevits kreeg, is negatief. Dat advies zou gebaseerd zijn drie redenen: het gelijkheidsbeginsel, het feit dat Vlaanderen niet tweetalig is en de kans op indirecte discriminatie via voorrangsregel.

Crevits laat BRUZZ weten naar andere oplossingen te zoeken. Ze merkt dat taal geen criterium is als voorrangsregel, maar afstand tussen woonplaats van een leerling en school wel. Op die manier werken de vele digitale aanmeldingssystemen die momenteel lopende zijn. Tot slot heeft Crevits 27 miljoen euro vrijgemaakt om de capaciteitsdruk in de Vlaamse Rand te verlagen.