Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe Zuidbrug vaart naar definitieve locatie

Nieuwe Zuidbrug vaart naar definitieve locatie

Belangrijke mijlpaal voor de nieuwe Zuidbrug in Halle. Nadat ze de voorbije maanden langs het water werd opgebouwd, werd ze zaterdag naar haar definitieve locatie gevaren. De brug moet vanaf 2023 het verkeer beter laten doorstromen.

De Zuidbrug is een nieuwe brug in Halle die over het Kanaal naar Charleroi en de sporen een verbinding zal maken tussen het Bevrijdingsplein en de Sint-Rochuswijk en de stationsomgeving. Ze zal ter hoogte van de René De Boecklaan aansluiten op de nieuwe Zennebrug en landen op de Vogelpers. Op het montageterrein langs het Kanaal werden de voorbije maanden verschillende delen aan elkaar gemonteerd en geschilderd. Tijdens die voormontage werden op beide kanaaloevers ook de landhoofden gebouwd, waarop de brug zal rusten.

“De komende maanden zal het betonnen brugdek gebouwd worden en zullen de brug en de landhoofden verder worden afgewerkt. Denk aan het plaatsen van brugdekvoegen, leuningen, verlichting, wegeniswerken en trappen”, zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg. “Zodra het werfterrein op rechteroever vrij is, zal dat worden opgehoogd tot op de hoogte van de definitieve wegenis en zal gestart worden met de bouw van de brug over de sporen en de keermuren naast het spoor.”

Als alles volgens plan verloopt, zal het verkeer in het voorjaar van 2023 het Zuidbrugtracé in gebruik kunnen nemen.