dries_van_langenhove_schild_en_vriend.png
© dries_van_langenhove_schild_en_vriend.png

Onderzoek naar Dries Van Langenhove en Schild & Vrienden afgerond

woe 9 dec 2020

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft het onderzoek naar Schild & Vrienden afgerond. Dat onderzoek werd geopend naar aanleiding van een reportage van Pano. Het parket moet nu een eindvordering opstellen tegen onder meer Kamerlid Dries Van Langenhove uit Opwijk. “Ik heb van in het begin duidelijk gezegd dat ik niets verkeerd heb gedaan en alle aantijgingen vals zijn. Niets kan mij ten laste worden gelegd”, reageert Van Langenhove op sociale media.

De reportage van Pano toonde onder meer dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten werden gedeeld. Daarop volgden verschillende huiszoekingen bij leden van Schild & Vrienden, waaronder ook bij Dries Van Langenhove. “Hoewel het onderzoek en de verhoren absurde geldverspilling en pure staatsterreur waren, ben ik tevreden dat ik op basis van de onderzoeksresultaten mijn onschuld nog beter kan bewijzen”, zegt Van Langenhove in een post op Facebook.

Het parket van Oost-Vlaanderen moet nu een eindvordering opstellen. Daaruit moet blijken of Van Langenhove of andere verdachten zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. “Ik vraag al jaren om deze zaak eindelijk ofwel te seponeren en mij buiten vervolging te stellen, ofwel voor de rechtbank te brengen. Zo kan ik dit donkere hoofdstuk uit mijn leven eindelijk afsluiten en kunnen de mensen en de organisaties die doelbewust mijn reputatie hebben beschadigd, vervolgd worden”, aldus nog Van Langenhove.