Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Parket-generaal vervolgt nog slechts vier verdachten in zaak Diamantroof

Parket-generaal vervolgt nog slechts vier verdachten in zaak Diamantroof

In de zaak rond de spectaculaire diamantroof op Brussels Airport in Zaventem in 2013 zal het parket-generaal nog slechts vier van de achttien beklaagden vervolgen. Dat werd vanmorgen bekendgemaakt op de zitting van het hof van beroep. Volgens het openbaar ministerie hebben de bijkomende onderzoeksdaden niets opgeleverd en is er voor veertien verdachten te weinig bewijs om hen te kunnen veroordelen. Volgende maand wordt beslist wanneer het proces wordt voortgezet, maar dat zal vermoedelijk pas in de loop van 2022 zijn.

Acht zwaarbewapende gangsters, uitgerust met politie-uniformen, doken in februari 2013 op aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss op de tarmac van de luchthaven in Zaventem. Ze gingen aan de haal met 121 colli’s waarin diamanten zaten met een waarde van bijna 37 miljoen euro. Het Brusselse parket en daarna het parket van Halle-Vilvoorde voerden een grootschalig onderzoek en identificeerden uiteindelijk negentien verdachten. Maar op het proces voor de correctionele rechtbank werden achttien verdachten vrijgesproken. De rechter was bijzonder vernietigend voor het openbaar ministerie dat geen harde bewijzen kon voorleggen die de betrokkenheid van de verdachten kon aantonen. Enkel de Fransman Marc Bertoldi, die beschouwd werd als hoofdverdachte en het brein achter de roof, werd veroordeeld als mededader omdat hij een deel van de diamanten had verkocht. Maar volgens de rechtbank was het niet bewezen dat hij deel had uitgemaakt van het achtkoppig commando dat de diamanten had gestolen.

Geen beroep
Het parket ging in beroep tegen de vrijspraak van de achttien verdachten en had bijkomende onderzoeksdaden bevolen. Vanmorgen bleek op de zitting dat die onderzoeken niets hadden opgeleverd. De openbaar aanklager liet dan ook weten dat hij afziet van het beroep dat werd aangetekend tegen de vrijspraak van veertien van de achttien verdachten en dat er nog slechts vier verdachten zullen worden vervolgd. Zelfs indien ze schuldig worden geacht, betekent dat het gerecht er niet in geslaagd zal zijn om alle daders die betrokken waren bij de spectaculaire diamantroof voor de rechter te brengen.Volgende maand wordt beslist wanneer het proces kan beginnen. Vermoedelijk is dat pas in 2022, bijna tien jaar na de feiten.