Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Politie blijft waakzaam ondanks verlaging dreigingsniveau

Politie blijft waakzaam ondanks verlaging dreigingsniveau

Het dreigingsniveau in ons land wordt vanaf vandaag verlaagd van ‘niveau 3’ naar ‘niveau 2’ of van ‘ernstig’ naar ‘gemiddeld’. Maar de inspecteurs moeten waakzaam blijven. Daarom wordt ook met geen woord gerept over welke veiligheidsmaatregelen precies versoepeld worden. 

 

 

De verlaging is het gevolg van een nieuwe evaluatie die maandagavond door het anti-terreurorgaan OCAD werd overgemaakt aan de Nationale Veiligheidsraad. “Maar waakzaamheid blijft geboden opdat we de veiligheid op elk moment kunnen verzekeren”, benadrukt minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Het ‘dreigingsniveau 3’ werd van kracht op 15 januari toen ons land werd opgeschrikt door een grootschalige antiterreuractie in Verviers. Door de maatregel werden politiekantoren extra beveiligd of gesloten. Agenten mochten ook niet meer alleen patrouilleren en moesten ook kogelwerende vesten dragen.  

"Maar de inspecteurs moeten waakzaam blijven", zegt Daniël Noens van de politiezone Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel. "In ieder geval gaan we wat meer ruimte krijgen voor onze wijkwerkers bijvoorbeeld. Ze moeten niet langer met 2 de baan op. Ook de verschillende commissariaten zijn opnieuw voor het publiek toegankelijk weliswaar onder strikte veiligheidsregels Ook de persoonlijke beveiliging, zoals de kogelwerende vest, blijft van kracht", aldus Noens. 

De burgemeesters reageren tevreden op de verlaging. “Eindelijk kan onze politie opnieuw op een normale manier zijn werk uitvoeren en kunnen de extra uitgaven voor onze gemeenten stoppen. Want de terreurdreiging heeft ons pakken geld gekost”, aldus burgemeester De Block van Merchtem.