Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Pop-up Zanzibar verhuist naar Dilbeek: “In bedrijvenzone zonder buren storen we niemand meer”

Pop-up Zanzibar verhuist naar Dilbeek: “In bedrijvenzone zonder buren storen we niemand meer”

De populaire pop-up zomerbar Zanzibar, die in Merchtem vorig jaar door een arrest van de Raad van State de deuren moest sluiten, herrijst. “We hielden rekening met het arrest en zetten Zanzibar voort op een industriezone in Groot-Bijgaarden waar we niemand tot last zijn. De formule blijft behouden”, zegt medeorganisator Wim Walravens.

De pop-up zomerbar Zanzibar die tot 50.000 bezoekers per zomer lokt, moest vorig jaar door een arrest van de Raad van State vroegtijdig de deuren sluiten. Omwonenden vroegen de schorsing van de vergunning die de gemeente Merchtem afleverde omdat tal van regels overtreden zouden worden. De buurtbewoners haalden onder meer de wetgeving over lawaaioverlast, ruimtelijke ordening, goed bestuur, inbreuken tegen de pop-up wetgeving, mobiliteit en veiligheid aan. De Raad van State gaf hen gelijk. 

“We kregen van veel mensen de vraag om het initiatief voort te zetten. We gingen aan het brainstormen en vonden een nieuwe locatie, waar er geen argumenten meer zijn om ons stil te leggen”, zegt medeorganisator Wim Walravens. “De site aan Brussels Kart ligt vlakbij de Ring rond Brussel en een spoorlijn. Er zijn geen buren, enkel bedrijven. We storen dus niemand. Aangezien we vlakbij de autosnelweg liggen, is er ook geen probleem qua mobiliteit.”

Zanzibar zal op 12 mei de deuren openen met tal van special acts. De gemeente Dilbeek verleende de vergunning voor de pop-up zomerbar. “De site is er ook specifiek voor bedoeld. Soms slaan circussen er hun tenten op, maar er vinden ook grote evenementen en muziekfestivals plaats. De organisatoren van Zanzibar weten waarmee ze bezig zijn en zijn goed georganiseerd”, zegt schepen Luc Deleu. “Er is geen reden om zo’n organisatie hier te weigeren.”