Proces rond ramkraak op bankfiliaal in Nieuwenrode gestart: “Doodsangsten uitgestaan”

din 27 sep 2022

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is vandaag het proces van start gegaan tegen twee Roemenen die in september 2020 betrokken zouden zijn geweest bij de spectaculaire ramkraak op een bankfiliaal in Nieuwenrode. Het zakenkantoor werd daarbij gesloopt met een bulldozer. “Wij hebben doodsangsten uitgestaan”, vertelt slachtoffer Sonja Thielemans, die ook in oog stond met een van de daders.

In de nacht van 22 op 23 september werd de Paddegatstraat opgeschrikt door een hels lawaai. Drie gemaskerde daders hadden net een bulldozer gestolen en sloopten de zijgeval van een bankfiliaal, in de hoop om er met de geldautomaat vandoor te kunnen gaan. De zaakvoerster van het kantoor lag te slapen in de woning boven het bankfiliaal, samen met haar echtgenoot en twee tienerzonen. “We hadden toen een regel in huis dat de gsm’s niet mee mochten naar de slaapkamer”, zegt slachtoffer Sonja Thielemans. “Ik ben naar beneden gegaan om die te gaan halen en ik heb het licht aangedaan en de gordijnen opengetrokken. Een van de daders heeft mij recht aangekeken. Wat mij het meest is bijgebleven van die nacht, is dat ze gewoon zijn blijven verder doen, terwijl wij daar nog boven zaten. Ik heb dat nooit begrepen. Iedereen weet dat je met een bulldozer een huis kan afbreken.”

Dankzij het snelle optreden van de lokale politie sloegen de daders uiteindelijk zonder buit op de vlucht. Ze gingen enkele straten verderop aan de haal met een auto, die uren later werd teruggevonden in het Nederlandse Breda. Volgens de advocaat van de slachtoffers heeft het gezin doodsangsten uitgestaan tijdens de twaalf minuten durende ramkraak. “Ze hebben tot zes keer toe de impact van die bulldozer gevoeld”, pleitte meester Mark Herssens. “Het gezin heeft zich verschanst in een gebarricadeerde slaapkamer. Ze wisten niet wat hen te wachten stond en vreesden voor hun leven. Met hun gsm hadden ze contact met een van de overburen, die hen vertelde wat er buiten gebeurde. Dit is een zeer traumatische gebeurtenis geweest. Na de feiten durfden de kinderen wekenlang niet meer buiten komen en sloegen ze ’s avonds bij het minste geluid in paniek.”

De federale gerechtelijke politie van Halle-Vilvoorde kon uiteindelijk twee van de drie vermoedelijke daders identificeren op basis van DNA-onderzoek. Het gaat om twee Roemenen die momenteel in Italië in de cel zitten voor gelijkaardige feiten. Omdat het duo niet kan worden overgeleverd omdat ze momenteel een celstraf uitzitten, dreigen ze bij verstek te worden veroordeeld. Eenmaal ze hun straf in Italië hebben uitgezeten, zullen ze worden overgeleverd aan ons land. “In België hebben ze een blanco strafblad”, zegt meester Mark Herssens. “Maar ze zitten nu in Italië in de cel voor een gewelddadige overval op een tankstation en hebben ook in Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk feiten gepleegd. Het is jammer dat er geen Europees strafregister is. Zo’n mannen gaan heel Europa rond en blijven maar feiten plegen.”

Het parket van Halle-Vilvoorde vorderde 6,5 en 6 jaar cel tegen de twee beklaagden. De derde verdachte kon nooit worden geïdentificeerd. De slachtoffers eisen een schadevergoeding van iets meer dan 30.000 euro. Het vonnis valt op 2 november.