Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Provincie lanceert campagne rond klimaatbestendige tuinen

Provincie lanceert campagne rond klimaatbestendige tuinen

De provincie Vlaams-Brabant lanceert een sensibiliseringscampagne om inwoners aan te zetten werk te maken van tuinen die meer klimaatbestendig zijn. Zo’n tuin helpt wateroverlast voorkomen en kan langere tijd tegen droogte. Het is ook een biodiverse tuin met plaats voor vogels, bijen, vlinders en ook aangenamer voor de mens.

 

Bij de voorstelling van de campagne legde gedeputeerde Bart Nevens (N-VA) de nadruk op de noodzaak om in tuinen overbodige verhardingen te vervangen door verschillende lagen groen. "Groene, zachte bodems en de juiste bomen en struiken en planten houden niet alleen het regenwater vast, maar zorgen ook voor meer comfort voor vogels, vlinders, bijen en de mens", aldus Nevens. Is verharding toch nodig dient gekozen te worden voor waterdoorlatend materiaal.

De provincie adviseert daarnaast ook om zoveel mogelijk het regenwater op te vangen en een tijd te bufferen zodat het langzaam kan infiltreren en het grondwater aanvullen. Dat kan bijvoorbeeld met een groendak, een natuurlijke poel of een wadi. "Zo'n wadi, een met gras of bloeiende vaste planten begroeide en onderaan met grind gevulde uitgraving, kan al in de kleinste tuin", aldus Nevens.

Voor meer info, onder meer over de infosessies die de provincie binnenkort organiseert: //www.vlaamsbrabant.be/levedetuin.