Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Provincie redt Brabants trekpaard

Provincie redt Brabants trekpaard

De provincie Vlaams-Brabant wil het Brabants trekpaard toeristisch nog meer promoten en zal de fokkerij ook verder ondersteunen. De veulenpremie heeft zijn nut immers bewezen. Het aantal trekpaarden blijft danzij de premie stabiel en het aantal fokkers is zelfs toegenomen.

In 2011 startte de provincie Vlaams-Brabant met de veulenpremie. Het was de bedoeling om de noodlijdende fokkerij van Brabantse trekpaarden weer aan te zwengelen. Toersime Vlaams-Brabant had de zachtaardige viervoeter dan ook gebombardeerd tot attractiepool en imagobeeld van de provincie. De bakermat van het trekpaard ligt in het Pajottenland en hij straalt kracht, rust en traditie uit.

Drie jaar later werpt het beleid zijn eerste vruchten af. 'Het bestand van het trekpaard stagneert in Vlaams-Brabant, terwijl het in de rest van het land daalt,' zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. 'Nog belangrijker is dat onze fokkers de hengstveulens meer en meer opfokken in plaats van direct te verkopen voor de slacht. Hierdoor groeit de bloedspreiding, wat nodig is om inteelt te vermijden en op lange termijn het behoud van het trekpaard te garanderen.’

De provincie heeft vanmiddag in Zemst aangekondigd dat ze het premiebeleid voortzet. Daarnaast wil de provincie nog meer toeristische promotie maken over het Brabants trekpaard.

Vanavond een uitgebreid verslag in het nieuws op RINGtv.