Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Rechtbank bevestigt faillissement Getronics

Rechtbank bevestigt faillissement Getronics

De rechtbank in Brussel heeft het faillissement bevestigd van IT-dienstenleverancier Getronics in Diegem. De liberale vakbond is boos en heeft het over een georganiseerd en frauduleus faillissement.“Werknemers worden niet gewaardeerd voor hun jarenlange inzet. Kosten worden doorgeschoven naar belastingsbetaler", zegt vakbondssecretaris Dalila Maïzi.

Tijdens de voorbije zomer nog scheurde de Belgisch-Luxemburgse tak van Getronics, met hoofdzetel in Diegem, zich af van de internationale groep. Dat was een gevolg van de overname van het moederbedrijf door een investeringsfonds. Dat fonds toonde daarop ook interesse in ons land, op voorwaarde dat de activititeiten hier gesaneerd werden. Daarbij moesten wel 126 van de 336 werknemers vertrekken. Anders dreigde volgens Getronics het faillissement. Dat faillissement is vandaag bevestigd.

“Getronics heeft het perfecte parcours afgelegd om een frauduleus faillissement voor te bereiden, van op korte tijd veel geld te vergaren en weg te sluizen tot zelf het faillissement te organiseren", zegt Dalila Maïzi van de liberale vakbond. "De bevoegde instanties kunnen spijtig genoeg onmogelijk alle faillissementen binnenstebuiten keren. Dus veel van dergelijke gevallen gaan gewoon vrijuit. Getronics is het voorbeeld van een georganiseerde sociale fraude en dit soort praktijken moet gestopt worden.”

Een deel van de werknemers vond intussen voorlopig onderdak bij het IT-bedrijf Cegeka, dat een deel van de contracten van Getronics overnam. Nu de rechtbank het faillissement heeft uitgesproken is de toekomst van 220 personeelsleden van Getronics erg onzeker. De rechtbank stelde in de zaak een curator aan.