Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Recupel lanceert Smartloop voor oud elektro

Recupel lanceert Smartloop voor oud elektro

In de marge van de International E-Waste Day heeft de vzw Recupel maandag in Vilvoorde Smartloop gelanceerd. Dat is een digitale marktplaats waar organisaties van bedrijven, scholen en vzw's hun oud of kapot elektro per opbod kunnen verkopen aan de meest biedende erkende ophaler of verwerker.

Wereldwijd wordt jaarlijks amper 20 procent gerecycleerd van de circa 50 miljoen ton geproduceerde e-waste. Alhoewel ons land het qua inzamelresultaat een pak beter doet staat er nog teveel oud of kapot elektro ongebruikt zowel in huishouden als in organisaties "Een gemiddelde organisatie stockeert gemiddeld 200 kilogram oud of kapot elektro", aldus Recupel, de vzw die in 2001 door producenten en invoerders van elektr(on)isch materiaal werd opgericht voor de organisatie en promotie van inzameling en recyclage van oud elektro.

Op www.smartloop.be kunnen bedrijven en organisaties in de brede zin van het woord hun afgedankt elektro overmaken aan de ophaler die er het meest voor wil geven of het tegen de laagste kost komt ophalen. Frieda Verhoeven van het woonzorgcentrum Beaulieu van de Groep Orpea in Vilvoorde, waar het nieuwe project maandag werd voorgesteld, bevestigt dat er zich ook in haar organisatie heel wat afgedankt elektro bevindt. "Door tijdsgebrek blijft het vaak staan in stockageruimtes en neemt het zo nodeloos plaats in". Verhoeven prees tevens het feit dat het Smartloop-platform gebruiksvriendelijk en eenvoudig is. "Kers op de taart: het afgedankt materiaal wordt gewoon aan je deur opgehaald wanneer het je zelf het beste uitkomt".