Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Reisbureaus eisen schadevergoeding van Belgocontrol

Reisbureaus eisen schadevergoeding van Belgocontrol

De Belgian Travel Organisation, dat is de beroepsvereniging van reisbureaus, eist een schadevergoeding na de stroomstoring van vorige woensdag bij luchtverkeersleider Belgocontrol. Door de stroomstoring konden er onder meer op de luchthaven van Zaventem urenlang geen vliegtuigen opstijgen of landen.

De Belgian Travel Organisation heeft aan z'n leden gevraagd om te berekenen wat de stroomstoring hen gekost heeft. De reisbureaus moesten extra personeel inzetten om de gestrande reizigers te helpen en ook een pak kosten maken om hen een oplossing te bieden. Volgende week vertrekt een brief naar Belgocontrol met daarin de omvang van de claim. De reisbureaus vragen in de eerste plaats om een onderhoud met de luchtverkeersleider en willen eerst die gesprekken alle kansen geven.

Het is nog niet duidelijk op wie Belgocontrol zelf de schade wil verhalen van de stroomstoring. Dat verklaarde topman Johan Decuyper vanmorgen bij de voorstelling van het jaarverslag. Daar bleek ook dat de luchtverkeersleider vorig jaar voor het eerst in zes jaar weer winst heeft gemaakt. 1 miljoen euro om precies te zijn. Sinds 2008 had Belgocontrol een verlies opgebouwd van 60 miljoen euro.