vlcsnap-6904-12-26-23h39m21s135.png

Reuzenapparatuur zweeft boven fotonicacentrum Gooik

don 4 apr 2019

Zag u vandaag een reuzenkraan een gigantisch metalen blok over de daken hijsen in het Gooikse Oetingen? Dan zag u ze niet vliegen. In het Photonics Innovation Center, een prestigieus onderzoekscentrum van de VUB, streek zopas heel bijzondere spitstechnologie neer. Gezien de aanzienlijke omvang van de apparatuur vergde dat enig imposant kunst-, vlieg-én hijswerk.

Zes jaar geleden werd een oude fruitloods in de Gooikse deelgemeente Oetingen omgevormd tot één van de modernste laboratoria ter wereld  op het gebied van lichttechnologie. Het Photonics Innovation Center wordt nu verder uitgebreid: in de komende maanden wordt op de campus ook een en ander bijgebouwd. De VUB investeert niet minder dan 10 miljoen euro in haar paradepaardje. 7 miljoen werd uitgetrokken voor de uitbreidingswerken, 3 miljoen euro voor de peperdure hightechapparatuur die vandaag werd geleverd.

De machines zijn absolute spitstechnologie voor de ontwikkeling van optische lenzen. Door de nieuwe apparatuur zal het fotonicacentrum zijn status als wereldspeler in het onderzoek naar lichttechnologie verder versterken, klinkt het bij de directie. De investering laat de onderzoekscampus ook toe haar personeelsbezetting te verdubbelen van 15 naar 30 banen.

Na het hijswerk met een gigantische kraan werden de toestellen achteraan het gebouw neergezet en vervolgens, met grote omzichtigheid, binnengeduwd in één van de gebouwen van het fotonicacentrum. Ook dat vergde millimeterwerk. Beelden van deze spectaculaire Operatie Precisie vanavond in ons nieuws.