ruilverkgooik3.png

Reuzeverkaveling in Gooik oogst 900 bezwaren

don 3 jan 2019

In Gooik zijn er negenhonderd bezwaarschiften ingediend tegen het grootste ruilverkavelingsproject van Vlaanderen. Een commissie buigt zich binnenkort over de bezwaarschriften en moet dan een besluit voor minister Schauvliege voorbereiden. Het gemeentebestuur blijft achter het project staan en wijst de vraag van de oppositie af om over de kwestie een referendum te organiseren.

Na heel wat infosessies en zitdagen konden de Gooikenaars in een openbaar onderzoek reageren. Negenhonderd bezwaarschiften zijn ingediend tegen het grootste ruilverkavelingsproject van Vlaanderen. Het gaat om bijna 3.000 hectare grond waarvan twee derden landbouwgrond. De bewaarschriften zijn een rechtstreeks gevolg van de algemene protesten van de oppositiepartijen N-VA, Groen, sp.a en Forza Azura. De partij Groen pleit zelfs voor een referendum over het ruilverkavelingsplan.

Burgemeester Michel Doomst (CD&V) is blij dat de inwoners hun stem laten horen maar blijft achter het project staan. “We gaan alle opmerkingen bundelen en de volgende weken grondig doornemen. Maar ik herhaal: open ruimte voor Gooik is de enige mooie troef die we hebben en die willen wij ook naar de toekomst kwalitatief verbeteren.”

Een commissie binnen de Vlaamse Landmaatschappij zal zich binnenkort over alle ingediende bezwaren buigen en een besluit voorbereiden voor minister van Ruimtelijke ordening Joke Schauvliege. Een uitspraak van de minister wordt tegen de zomer verwacht.