Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

sp.a Sint-Pieters-Leeuw verbolgen over hertekening busvervoer De Lijn

sp.a Sint-Pieters-Leeuw verbolgen over hertekening busvervoer De Lijn

In Sint-Pieters-Leeuw klaagt oppositiepartij sp.a plannen van De Lijn aan. De vervoersmaatschappij hertekent het busvervoer en wil volgens de partij een aantal buslijnen die de gemeente doorkruisen schrappen of afbouwen. Wel wil De Lijn ook een nieuwe busverbinding in het leven roepen. ‘Onvoldoende,’ klinkt het bij sp.a.

De Lijn stelde de plannen voor op het werkoverleg Vervoerregio Vlaamse Rand. Zo zou de maatschappij volgens sp.a de buslijnen 141 en 142 willen samen voegen. “Vooral de inwoners van Vlezenbeek en het Dilbeekse gehucht Nachtegaal worden daarbij getroffen,” aldus sp.a in een persbericht. “Zij hebben langs de Lenniksebaan dan geen bus meer.”

Lijn 144 (Brussel-Leerbeek) zou ingekort worden tot Sint-Pieters-Leeuw centrum en lijn 145 (Brussel-Sint-Pieters-Leeuw) zou geschrapt worden. “De frequentie langs de Brusselbaan zal hierdoor tijdens de daluren gehalveerd worden,” zegt sp.a. “Ook zal het politiecommissariaat dan niet meer bereikbaar zijn met het openbaar vervoer,” gaat de partij voort.

Op het overleg lichtte De Lijn ook toe de lijnen 171 (Brussel-Brukom-Halle) en 163 (Halle-Roosdaal) te willen afbouwen, zegt sp.a.

Nieuwe verbinding
De Lijn zou wel werk maken van een nieuwe busverbinding tussen Vlezenbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Lot en Beersel. “Maar de frequentie is ruim onvoldoende om dit aantrekkelijk te maken voor woon-werkverkeer,” klinkt het bij sp.a.

Alternatieven
De socialistische partij stelt alternatieven voor om de huidige buslijnen te behouden en de frequentie zelf op te drijven. Zo suggereert ze om een groter aantal busritten te beperken tot de metrostations Erasmus of Het Rad. Daar kunnen reizigers overstappen op andere lijnen van De Lijn of van de Brusselse MIVB.