Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Stijgende energieprijzen treffen rozenkweker Filip: "Kosten doorrekenen doen we nog niet"

 

Stijgende energieprijzen treffen rozenkweker Filip: "Kosten doorrekenen doen we nog niet"

De ​prijs voor elektriciteit en gas gaat pijlsnel de hoogte in. Dat komt omdat de economie herleeft na de coronacrisis, waardoor er er veel vraag is naar energie. Ook rozenkweker Filip Van Biesen uit Opwijk voelt die stijgende energieprijzen in zijn portefeuille. Hij moet namelijk de hele winter door zijn serres verwarmen en verlichten.

Filip Van Biesen uit Opwijk moet de komende weken en maanden zijn serres bijna dag en nacht verwarmen en verlichten om zijn rozen te kweken. Daarvoor is heel wat energie nodig, net nu de prijs van gas en elektriciteit alsmaar blijft stijgen. "Het is niet de eerste energiecrisis die we meemaken. Een twintigtal jaar geleden was er ook een heel moeilijke periode. Die heeft toen een zware impact gehad op de sector. Na de crisis bleven er maar vijf kwekers over in België die heel het jaar door rozen kweken", getuigt Filip Van Biesen.

Concurrenten van Filip gingen failliet of besloten alleen nog maar in de zomer te kweken. "Ik hoop dat de bedrijven die er nu nog zijn het kunnen redden. Anders schiet er van de sector niets meer over. Enkele maanden geleden zijn we overgeschakeld van een warmtekrachtcentrale op palmolie naar één op gas omdat ons dat een stabielere markt leek", zegt Van Biesen. "Het tarief van ons variabel energiecontract is de voorbije weken echer verdubbeld. Er zit niets anders op dan de huidige energieprijzen te ondergaan."

Filip hoopt dat de thuisverkoop net als bij de vorige crisis kan dienen als reddingsboei. De rozenkweker uit Opwijk merkt alvast dat klanten steeds vaker kiezen voor lokale producten. "De kosten doorrekenen aan de klant? Nee, onze prijzen passen we nog niet aan", besluit Van Biesen.

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

SPORT 25/10/2021

Bekijk hier de sport van maandag 25 oktober.

NIEUWS 25/10/2021

Bekijk hier het nieuws van maandag 25 oktober.

Vlaanderen Regionaal 24/10/2021

In Vlaanderen Regionaal kijk je met Felice Dekens naar de leukste of meest spraakmakende reportages van de andere regionale zenders.

VIVA! Wijnen: Wijnkasteel Genoels-Elderen / Wijnkasteel Vandeurzen

In VIVA! Wijnen blikken we terug op onze uitstap naar 2 wijnkastelen die RINGtv vorig jaar organiseerde. Met onze kijkers brachten we een bezoek aan wijnkasteel Genoels-Elderen in het Limburgse Haspengouw en wijnkasteel Vandeurzen in het Vlaams-Brabantse Hageland.