Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Stonden broers Bakraoui op Amerikaanse terreurlijst?

Stonden broers Bakraoui op Amerikaanse terreurlijst?

De broers Bakraoui, van wie er één zich dinsdag opblies in de luchthaven van Zaventem en een tweede een bom lieten ontploffen in het metrostation van Maalbeek, stonden op een Amerikaanse terroristenlijst. Dat melden Amerikaanse media op basis van anonieme bronnen. Maar Nederland en ons land zouden niet over die informatie beschikt hebben.

Er waren al veel vragen over het feit dat Ibrahim El Bakraoui, de terrorist die dinsdag zichzelf opblies in de luchthaven van Zaventem, vrij kon rondlopen in ons land. Hij was voorwaardelijk vrij, maar had de voorwaaarden voor zijn vrijlating geschonden en was het land uitgevlucht. Volgens de Turkse president Erdogan werd de man in juni 2015 aan de grens met Syrië opgepakt en op zijn eigen vraag naar Nederland gestuurd. Turkije zou Nederland en België ook gewaarschuwd hebben dat het om een gevaarlijke Syriëstrijder ging. Nu beweren Amerikaanse media dat de broers op een Amerikaanse terreurlijst voorkwamen. 

Volgens de bevoegde Nederlandse minister stond Ibrahim El Bakraoui helemaal niet geseind als extreem gevaarlijk en kon het land niet weten dat het om een potentiële terrorist ging. Nederland wist zelfs niet dat de man in ons land gezocht werd omdat hij de voorwaarden van zijn invrijheidstelling had geschonden. De Belgische minister van Justitie Koen Geens beweert dan weer dat de informatie van Turkije veel te laat kwam. Bakraoui zou al lang van de radar verdwenen zijn voor ons land wist dat hij voet op Nederlandse bodem had gezet. Bakraoui stond bij onze politiediensten wel bekend voor criminele feiten, maar niet als Syriëstrijder.