Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Supermarkten werken voorrangsregels uit voor cruciale beroepen

Supermarkten werken voorrangsregels uit voor cruciale beroepen

Verschillende warenhuisketens hebben voorrangsregels uitgewerkt voor mensen die in een cruciale sector werken. Ook aan senioren worden in bepaalde winkels voorrang verleend. Het gaat onder meer om winkelketens Lidl, Aldi, Carrefour, Colruyt en Delhaize.

Lidl geeft tussen 8u30 en 9u30 voorrang aan senioren. Zij vragen aan 65-plussers om dan te komen winkelen om zo de mix van mensen beperkt te houden. Daarnaast geeft Lidl net als Carrefour, Aldi en Delhaize voorrang aan mensen met een cruciaal beroep, denk aan verplegend personeel of politieagenten. Als zij hun badge tonen, krijgen ze voorrang in de wachtrij om de supermarkt binnen te gaan én voorrang als ze aan het wachten zijn om af te rekenen.

Colruyt werkt dan weer voorrangsregels op maat uit. Medewerkers uit enkele ziekenhuizen kunnen sinds afgelopen weekend bestellingen plaatsen. Die worden dan afgeleverd in het ziekenhuis zelf. Colruyt gaat de werking uitrollen in nog meerdere ziekenhuizen. Wie gaat winkelen, moet zich bovendien nog altijd aan de maatregelen houden. Dat wil zeggen dat er maar één klant per tien vierkante meter binnen mag en die maar een half uur krijgt om te winkelen.

De vakbonden willen dat supermarkten vroeger de deuren sluiten en dreigen met acties. Ze merken op dat het personeel op z'n tandvlees zit na twee zware weken en heel wat mensen nu overdag winkelen. Lidl geeft gevolg aan de oproep. De winkelketen sluit z'n winkels tijdelijk om 19u in plaats van 20u. Aldi tot slot doet z'n winkels op zaterdag een uurtje vroeger dicht - om 18u in plaats van 19u - om het personeel te ontlasten.