Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Taalblad heet voortaan ‘Zin in Nederlands’

Taalblad heet voortaan ‘Zin in Nederlands’

Taalblad, het online platform voor mensen die Nederlands leren, heeft sinds kort een nieuwe naam. ‘Zin in Nederlands’ heet het voortaan. Met de naamsverandering wil de organisatie aantonen dat een taal leren leuk is.

Taalblad zag ooit het levenslicht onder impuls van redacteur Koen van Kelecom. “Als docent voor anderstaligen merkte ik dat mijn studenten het Nederlands gemakkelijker leerden op basis van dialogen. Om mijn lessen boeiender te maken gebruikte ik krantenartikels zodat ze over diverse thema’s zouden debatteren. Je kunt hen theorie voorschotelen, maar dat geeft niet altijd zin om te leren”, zegt Koen. “Daarna ben ik zelf artikels beginnen schrijven en herschrijven zodat de taaldrempel niet te groot zou zijn voor hen. Alle artikels verschenen op Taalblad, samen met een grammaticagids en oefeningen.”

Tijdens de lockdown liet de organisatie een frisse wind waaien door het project. Met een naamsverandering én een nieuwe focus. Die ligt nu  meer op taalpromotie: “We willen meer zijn dan een leerplatform. Er bestaan veel goede onlinelessen voor het Nederlands. Wij willen voornamelijk aantonen dat het Nederlands een toffe taal is. Daarom is taalpromotie een belangrijke pijler. Je moet zin krijgen in het Nederlands. Dat verklaart onze nieuwe naam. Als die zin er niet is, dan haak je snel af. Ons doel is dus om anderstaligen Nederlands leren zonder te beseffen dat ze aan het leren zijn. Het moet met andere woorden leuk zijn”, concludeert Koen.

Op de website www.zininnederlands.be vind je nieuwsberichten, een grammaticagids en oefeningen. Sinds kort is er ook een ‘taaltrainer’. Dat is een zelfstudiepakket, bestaande uit 20 uitgewerkte lessen. Aan de hand van filmpjes, gedichten, cultuur en dialoog leer je stapsgewijs de taal beter beheersen. Taaltrainer is vooral bedoeld voor (jong)volwassenen die de Nederlandse taal aan het leren zijn op zelfstandige basis.