Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Taalcoach voor Vilvoordse sportclubs

Taalcoach voor Vilvoordse sportclubs

De stad Vilvoorde schakelt een taalcoach in die het gebruik van het Nederlands in de sportclubs moet bevorderen. De Zennestad kreeg hiervoor een subsidie van de Vlaamse overheid in het raam van de actie ‘Managers in diversiteit’.

Voor wie de Nederlandse taal niet machtig is, is het geen sinecure om aan te sluiten bij een lokale Nederlandstalige vereniging. Anderzijds verwatert het Nederlands vaak in clubs waar veel anderstalige leden zijn. Daarom diende Vilvoorde een subsidieaanvraag in bij de Vlaamse overheid in het raam van de actie ‘Managers van diversiteit’. Met succes want de stad kreeg 5000 euro om een taalbeleid uit te werken voor Vilvoordse sportclubs.

Basketbalclub Bavi, voetbalclubs SCV Vilvoorde en KFC Peutie hebben intussen ingetekend op het taalondersteuningsaanbod. Samen met een taalcoach werd een taalbeleid uitgewerkt op maat van de clubs. Daarbij werden brieven, reglementen en formulieren herschreven in een toegankelijk Nederlands. De taalcoach reikte ook hulpmiddelen aan om de communicatie met anderstalige ouders te verbeteren en om het gebruik van Nederlands te stimuleren tijdens trainingen en wedstrijden.