Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tekort aan huisartsen nijpender dan ooit

Tekort aan huisartsen nijpender dan ooit

30 van de 35 gemeenten in Halle-Vilvoorde kampen met een tekort aan huisartsen. In heel Vlaanderen zijn er 227 gemeenten met te weinig artsen. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dokters die zich vestigen in een huisartsarme gemeente kunnen rekenen op een aanmoedigingspremie van 20.000 euro.

Enkel in Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Linkebeek, Ternat en Wezembeek-Oppem zijn er voldoende actieve huisartsen. Vorig jaar waren er nog elf gemeenten in onze regio zonder huisartsentekort. “We werken dit jaar met andere maar betere cijfers”, verklaart Joris Moonens, woordvoerder van Agentschap Zorg en Gezondheid. “Anderzijds kiezen artsen vaker voor een groepspraktijk, omdat ze daar een betere thuis-werkbalans hebben. Oudere artsen die hun solopraktijk stopzetten, worden bovendien niet altijd opgevolgd door een nieuwe arts.”

Een gemeente wordt bestempeld als huisartsarme gemeente als er minder dan 90 actieve huisartsen per 100.000 inwoners zijn. “Toch betekent dat niet automatisch een tekort”, verduidelijkt Moonens. “Bij onze berekening wordt geen rekening gehouden met onder meer het aantal patiënten dat men aanneemt en de zorgnoden van de regio.” Het aantal erkende artsen stijgt wel ieder jaar.