Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Toch nog zittingen vrederechter in Herne

Toch nog zittingen vrederechter in Herne

Ondanks de sluiting van het vredegerecht in Herne, zullen er toch nog zittingen van de vrederechter plaatsvinden. Ook het Bureau voor Juridische Bijstand blijft actief in Herne.

Omwille van besparingen zullen in ons land 36 van de 229 vredegerechten de deuren sluiten. Dat besliste de federale regering eind vorig jaar. In onze regio verdwijnt vanaf vandaag onder meer het vredegerecht van Herne. Dat wordt gecentraliseerd in Sint-Pieters-Leeuw dat één kanton met Herne zal vormen.

Daardoor zouden de inwoners van Herne, Bever, Gooik en Galmaarden zich naar Ruisbroek moeten begeven. “Geen sinecure gezien de afstand en de slechte verbindingen met het openbaar vervoer”, aldus burgemeester Poelaert van Herne. Daarom contacteerde hij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en met resultaat. “De minister liet toe om plaatselijk toch nog een aantal zittingen te organiseren”, zegt burgemeester Poelaert. Het OCMW van Herne zal hiervoor de raadzaal ter beschikking stellen. Morgen zal het voorstel verder uitgewerkt worden.

De minister liet weten dat in een latere fase ook het gerechtelijk landschap zal hertekend worden. Door deze geografische herindeling zouden Herne, Galmaarden, Bever en Gooik bijvoorbeeld aan het kanton Lennik kunnen toegevoegd worden. Dat zou immers een meer logische keuze zijn. Maar die geografische herindeling kan nog wel een tijd op zich laten wachten.

Bureau voor Juridische Bijstand

In het gebouw van het vredegerecht in Herne werden ook raadplegingen georganiseerd door het Bureau voor Juridische Bijstand. Dat is een initiatief van de balie waarbij mensen een eerste richtinggevend advies kunnen krijgen. Ook die raadplegingen blijven behouden en zullen georganiseerd worden in de raadzaal van het OCMW.  “Voor veel mensen is dat een eerste oplossing voor ernstige problemen waar ze geen weg mee weten”, zegt meester Thierry Taffijn. “We krijgen alle soorten vragen, zowat het volledige juridische jargon komt aan bod. Dat gaat van financiële over familiale problemen, burenkwesties, pesten op het werk, vergunningen enzovoort. Dikwijls kunnen wij hen in enkele minuten tijd op de goede weg zetten”, aldus Taffijn.

Wie een beroep wil doen op het Bureau voor Juridische Bijstand kan contact opnemen met het vredegerecht op het  telefoonnummer 02/333.82.20 of met het OCMW van Herne, Bever, Gooik en Galmaarden.